verwerking

Cofinanciering van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft de mogelijkheid geschapen om lokale verwerkingseenheden op te zetten voor de boeren in onze dorpen. Zo verwerken ze arenga palmsuiker (suiker van het sap van de inheemse arenga palm), koffie (arabica en robusta), en essentiële olie uit het kruidnagelblad.

Essentiële olie uit kruidnagelblad

Er staat een grote distilleerunit in een van de dorpen waar veel kruidnagelbomen zijn geplant. Het gevallen blad wordt gebruikt, en via distillatie wordt de olie gewonnen. De resten van het blad brengen de boeren terug op hun land. Een Indonesisch bedrijf verwerkt de essentiële oliën verder. Zij kopen de olie van de boeren voor een mooie prijs, mede omdat de olie voldoet aan de kwaliteitsstandaard voor export.

Koffie met een verhaal

We ontdekten dat niet veel boeren koffiestruiken financieel interessant vonden. Het bleek dat ze geen idee hadden welke bonen ze moesten oogsten. We hebben trainingen verzorgd in pluktechnieken en een droogeenheid gebouwd zodat goed gedroogde bonen (green beans) verkocht kunnen worden tegen een relatief hoge prijs en direct gebrand kunnen worden. Wij kopen de green beans voor een mooie prijs en betalen de boer meteen bij verkoop. In het verleden moesten boeren wel twee maanden wachten voor ze betaald werden door een tussenhandelaar. Geen wonder dat de animo voor koffiestruiken niet zo groot was. De directe betalingen en kennis hoe koffie te oogsten voor de beste prijs zorgen ervoor dat steeds meer boeren koffiestruiken willen planten. Er is soms maar weinig voor nodig om een kleinschalige boer over te halen meerjarige gewassen aan te planten. Gewoon een kwestie van inleven in de vaak arme boer.

Palmsuiker in opmars

Het specifieke probleem voor de palmsuiker was dat de verkoop niet goed lukte. Dat kwam door gebrek aan kennis over hygiëne en de kwaliteitseisen van de markt. Inmiddels hebben we de boeren kunnen ondersteunen in het verkrijgen van een biologische certificering. De verwerkingseenheden zijn verbeterd met onder andere roestvrijstalen onderdelen en de mensen zijn getraind in hygiënevoorschriften. De HACCP-certificering is een eerste stap op weg naar de internationale en formele Indonesische markt.