Herstel van natuurlijk evenwicht
biodiversiteit
Biodiversiteit is van levensbelang. We zijn ervan afhankelijk voor onze voedselvoorziening op lange termijn. Het is goed voor onze mentale gezondheid en maakt dat we beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Biodiversiteit vertegenwoordigt wereldwijd bovendien een enorme economische waarde.
Groeiende variëteit aan flora & fauna
Bij Gula Gula Forest Projects staat soortenrijkdom daarom centraal bij het herstellen van ernstig gedegradeerde (agro)ecosystemen in Indonesië. Op West-Sumatra bijvoorbeeld imiteren en versnellen we samen met de lokale boeren de natuurlijke regeneratie van een bosecosysteem. We beschermen inheemse soorten en laten ze groeien. We verschaffen ze gezelschap in de vorm van (eveneens inheemse) fruit- en specerijbomen en soorten die hout opleveren. Dit gemengde voedselbos ontwikkelt zich in vijf jaar tot de leefomgeving van een groeiende variëteit aan flora en fauna.
Strooiselwormen, bodemwoelers en diepgravers
Ook ondergronds wemelt het van het leven. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van de bodem en dus om gewassen duurzaam te kunnen telen. Wormen zijn de architecten van de bodem. Ze zijn onder te verdelen in strooiselwormen, bodemwoelers en diepgravers. Tijdens de drie fasen waarin het voedselbos tot ontwikkeling komt, stellen we regelmatig vast welke soorten in welke hoeveelheden voorkomen. Daaruit kunnen we de kwaliteit van de bodem afleiden.
Herstel van biodiversiteit in 3 fasen
Fase 1. Gedegradeerde gronden
Dit is het startpunt. Door ongeschikte vormen van landbewerking gedijt in dit gebied alleen taai langgras nog. Deze vegetatie biedt weinig bescherming voor planten en dieren. Er ontstaan regelmatig weidebranden die het overgebleven zaad in de grond kapotmaken. Zonder menselijk ingrijpen zal het areaal zich niet ontwikkelen. ANR biedt uitkomst.
Fase 2. Jong voedselbos
Mengteelt van overgebleven en geplante inheemse boomsoorten zorgen ervoor dat insecten, apen en herten komen eten van de eerste vruchten en het sappige jonge groen. De bodem wordt steeds vochtiger, wilde zwijnen vinden het heerlijk om erin te woelen. Het jonge bos is aantrekkelijk voor uil, adelaar en Aziatisch luipaard.
Fase 3. Volgroeid voedselbos
Na een jaar of acht biedt het bos onderdak aan een grote variëteit aan planten en dieren die er leven, spelen, jagen en voedsel vergaren. Het is een gewilde habitat. Zelfs de kieskeurigste wilde bijen vestigen zich er, wat een hele eer is. Dat de Sumatraanse tijger zijn weg ernaartoe heeft gevonden is een spectaculair hoogtepunt.
Meten is weten
Wat met het blote oog te zien is, willen wij van Gula Gula Forest Project ook graag onderbouwen met gedegen wetenschappelijk onderzoek. Samen met onze partner biometrio.earth monitoren we de bovengrondse verandering in biodiversiteit in onze projectgebieden. Biometrio.earth is gespecialiseerd in biodiversiteitsmetingen op basis van bio acoustics en wildcamera’s. Voor onderzoek naar de ondergrondse veranderingen werken we samen met staf en studenten van de faculteit Bodemkunde van Malang Universiteit, Oost Java. De nadruk van dit onderzoek ligt op (agro)biodiversiteit. Dat is de biodiversiteit die de bodemkwaliteit verbetert ten behoeve van duurzame verbouw van gewassen.
Zowel het bovengrondse als het ondergrondse onderzoek vindt plaats in de drie fases van voedselbosontwikkeling. Doordat we al twaalf jaar nieuwe stukken gedegradeerd land herstellen, is het mogelijk een vergelijking te maken tussen nieuw te herstellen land met de oudste stukken land, waar al enkele jaren een volgroeid voedselbosareaal te vinden is. We hebben het areaal verdeeld in drie fasen.